Listeriozė – liga, kurią sukelia listerijos bakterija

Vas 10, 2023 | Straipsniai

Listeriozė – liga, kuria nesudėtingai galima užsikrėsti ir susirgti listerijos monocytogenes bakterijos dėka naudojant gyvūninės kilmės maistą. Būti atidiems primena Nacionalinio visuomenės sveikatos centro departamento specialistai. Ši liga yra reta, tačiau itin pavojinga. Todėl žinoti kas per liga yra listeriozė ir kaip žmonių organizmui gali pakenkti listerijos bakterijos žinoti yra naudinga.

Listeriozė

Listeriozė - listerijos bakterija

Tai gyvūnams ir žmonėms pavojinga užkrečiama liga. Ją sukelia listerijos bakterijos (Listeria monocytogenes). Patekusios bakterijos į žmonių ar gyvūnų organizmą gali sukelti įvairius ligos simptomus ir pakenkti įvairiems žmogaus gyvybiškai svarbiems organams. Ūmi bakterinė infekcija – listeriozė gali pasireikšti įvairiais simptomais.

  • Karščiavimas;
  • Pilvo, sąnarių bei raumenų skausmais;
  • Viduriavimu;
  • Sepsiu;
  • Galvos skausmais;
  • Sprando sustingimu;
  • Sutrikusi pusiausvyra;
  • Traukuliai.

Žmonių nervų sistemos sutrikimai atsiranda jei listerijos bakterijos patenka į nervų sistemą. Besilaukiančioms moterims ypač naudinga pasisaugoti, nes listeriozė gali įtakoti persileidimui ar dar negimusio vaisiaus mirties priežastimi.

Naudinga pasidomėti:

Listerijos bakterija labiausiai pavojinga yra jautriems žmonėms.

  • Nėščiosioms moterims;
  • Neseniai gimusiems mažyliams;
  • Vyresnio amžiaus asmenims arba tiems žmonėms, kuriems dėl įvairių ligų organizmas yra nusilpęs.

Sergantiems lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip AIDS, cukrinis diabetas, įvairios inkstų ligos, vėžys ir kt. rizika užsikrėsti listerioze ženkliai padidėja. Dėl ligos pavojingumo įvairioms žmonių grupėms, daugelyje pasaulio šalių listeriozė yra pripažinta didele visuomenės sveikatos problema.

Ligos statistika Lietuvoje

Mirties atvejai, kurie susiję su listerijos bakterijų įtaka žmogaus organizmui Lietuvoje yra fiksuojami kiekvienais metais. Naudinga paminėti, kad metinis žmonių mirčių skaičius Lietuvoje nuo listeriozės siekia nuo kelių iki keliolikos atvejų, kai liga yra diagnozuojama apie 50 asmenų. Tai apie 20 procentų visų mirčių per praėjusius 5-6 metus.

Kas yra listeria ligos nešiotojai

Paukščiai ir gyvūnai žinduoliai yra infekcijos nešiotojai, nes ligos simptomai jiems nepasireiškia. Dulkėse, dirvožemyje, vandenyje listerijos bakterijos yra paplitusios itin plačiai. Infekcijos nešiotojai, listerijos bakterijomis, aplinkoje dalinasi įvairiais būdais.

  • Šlapimu;
  • Išmatomis;
  • Išskyromis iš nosies ertmės;
  • Pienu.

Itin atsparios aplinkos poveikiui listerijos bakterijos vandenyje ar dirvožemyje gali išlikti gyvybingomis net apie 2 metus. Atvėsintame iki 4-6C laipsnių temperatūros maiste bakterijos gali sėkmingai ne tik išgyventi, bet ir daugintis. Todėl ne išimtis nuo bakterijų išplitimo yra ir buitiniai bei pramoninės paskirties šaldytuvai, kuriuose yra laikomas maistas. Itin svarbu žinoti, kad listerijos bakterijos turi ir silpnų vietų. Todėl išvengti listeriozės ligos galima maisto gamybai naudojant aukštą temperatūrą.

  • Pasterizuojant maistą;
  • Virinant;
  • Naudojant UV spindulius;
  • Panaudojus chloro ar sudėtyje turinčius arba biocidinius dezinfekavimo produktus.

Kaip užsikrečiama listerioze

Valgant termiškai neapdorotą maistą ar listerijos bakterijomis gausiai jau užkrėstą maistą žmonės ir užsikrečia dažnu atveju. Po žmogaus sąveikos su bakterijomis ligos simptomai gali pasireikšti per 3 savaites, jei žinoma aiški kontakto diena. Todėl susirgimo atvejais tenka tik paspėlioti ir prieš kiek tai laiko galėjo būti ir kokia tai buvo vieta. Neretai listerijos ligos priežastimi tampa nepasterizuoti produktai.

  • Pienas;
  • Minkšti sūriai (su baltu ar mėlynu pelėsiu, bri, feta ir kt.);
  • Paštetai iš kepenų, paukštienos ir kt.;
  • Greitas maistas, kuris prieš vartojimą nebuvo termiškai apdorotas.
  • Neplautos daržovės, jei auginant buvo tręšiamos mėšlu;

Aktualu, kad nuo listeriozės ligos vakcinos išrastos nėra. Todėl kiekvienas vartotojas individualiai privalo saugotis galimų pasekmių ir išvengti bet kokio sąlyčio su listerijos bakterija. Ir tai padaryti nėra sudėtinga laikantis kelių patarimų bei nesudėtingai pakeičiant kelis įpročius.

  • Valgykite tik termiškai – karščiu apdorotą maistą, jei jis yra gyvūninės kilmės;
  • Šaldytuve maistą, kuris jau yra paruoštas vartojimui laikykite atskirai nuo žalios mėsos;
  • Venkite paragavimų: šviežaus nepasterizuoto ir nevirinto pieno, bei iš jo pagaminto maisto;
  • Rankas, daržoves, valgymo įrankius, paviršius, kurie turėjo sąlytį su žalia mėsa kruopščiai plaukite. Jei tai gamybinės patalpos, būtinai dezinfekuokite prieš pradedant kitos rūšies maisto gamybą.

Taigi, kaip matote, išvengti net ir itin pavojingos listeriozės ligos įmanoma. Tereikia šiek tiek savisaugos ir tam tikrų teisingų įpročių, kad listerijos bakterija nepatektų ir į Jūsų organizmą.

Pramoninė maisto gaminimo patalpose listerijos bakterijos, kartais, taip pat yra fiksuojamos dėl įvairių priežasčių. Tiekėjai maistą jau atvežė su užkratu, todėl neretai gamintojams tenka imtis skubių veiksmų – dezinfekuoti patalpas ir nustatyti listeriozės protrūkio šaltinius, kad ateityje būtų galima išvengti didelių ligos protrūkių visuomenėje, kuri vartos pagamintus maisto produktus.

Saugiomis patalpų dezinfekcinėmis priemonėmis prekiaujame ir mes KontaktaiBuksvarus.lt